Beste allemaal, welkom bij de Scoutingchallenge! Via deze weg proberen we de welpen ook in deze rare tijden het plezier van Scouting te laten beleven, maar dan thuis. Met de Scoutingchallenge krijgen de welpen opdrachten die zij thuis kunnen uitvoeren. Het bewijs dat de opdracht is uitgevoerd zien we graag via een foto of filmpje toegestuurd. Voor elke goed uitgevoerde opdracht kan je punten verdienen. Voor de winnende welp ligt er - bij de eerstvolgende fysieke opkomst - een prachtige prijs klaar. En voor elke welp die meedoet hebben we een echte badge klaarliggen! Wij hebben er alvast zin in, jullie ook?

Ingeleverde (en goedgekeurde) foto's en filmpjes zijn hier terug te vinden.

Regels
Om alles eerlijk te laten verlopen, zijn dit de regels van de Scoutingchallenge:

 1. Elk half uur worden er drie opdracht gepost door de leiding. Daarbij staat duidelijk wat je moet doen en wat je moet inleveren om punten te krijgen. Opdrachten worden elke zaterdag gepost tussen 14:00 en 16:00 uur. Daarnaast volgt er elke dag rond 12:00 uur een speciale dagchallenge. Die moet op dezelfde dag worden ingeleverd.
 2. Op elke foto of elk filmpje dat je inlevert moet de deelnemende welp staan met zijn of haar Scoutingdas (op zijn minst, Scoutfit mag ook).
 3. Broertjes en zusjes mogen samenwerken. Zij ontvangen dan beiden de punten voor een opdracht.
 4. De opdracht moet ingeleverd worden in de daarvoor bestemde appgroep. Laat bij het inleveren van de opdracht even weten welk opdrachtnummer het is. Dit maakt het makkelijker nakijken voor de leiding.
 5. Opdrachten kunnen de hele week worden ingeleverd.
 6. De leiding is de jury en beslist hoeveel punten je krijgt voor een opdracht. Met de jury kan niet in discussie gegaan worden.
 7. Een opdracht die niet goed is uitgevoerd, wordt afgekeurd. Dit zal de leiding laten weten via de appgroep.
 8. Elke week wordt op zaterdag om 14:00 uur en 16:00 uur door de leiding het klassement bekend gemaakt (top 5).
 9. Belangrijkste: maak vooral heel veel plezier! 

 

Opdrachten

 1. Doe alsof je de vlag hijst en zeg de wet van de welpen op om deze online opkomst zo samen te starten. Uiteraard heb je je Scoutfit aan. Lever een filmpje in. 
 2. Ga in huis op zoek naar een goedgevulde boekenkast. Sorteer alle boeken in de boekenkast op kleur en maak hier een foto van. 
 3. Ga op zoek naar tien schoenen en strik elke schoen op een andere manier. Kijk bijvoorbeeld hier voor inspiratie: https://www.facebook.com/watch/?v=2517367821860900. Maak een foto.
 4. Ga op zoek naar een frikandel. Normaal is dit natuurlijk een hele ongezonde snack, maar aan jullie de taak om de frikandel zo te presenteren zoals je hem in een heel chique restaurant zou krijgen. Maak een foto.
 5. Roep je ouders en je broertjes of zusjes en doe samen mee aan de ‘Stair Dance’. Wat dat is? Dat zie je hier: https://youtu.be/mYmT_nj4GO0. Zorg dat er minimaal drie mensen te zien zijn en maak een fimpje.
 6. Je handen wassen is altijd belangrijk, maar vooral nu met het coronavirus dat zich over de wereld verspreidt. Daarom maakte de Vietnamese overheid een filmpje: https://youtu.be/BtulL3oArQw. Creatieve Vietnamese jongeren hebben dansbewegingen gemaakt op deze muziek. Die ga jij nadoen! Hoe het moet, kan je hier vinden: https://youtu.be/ctF5aMV05kM. Stuur een filmpje in.
 7. Een ScoutFit of uniform hoort bij Scouting. Maar, jong en rebels als we zijn, willen we er toch ook weer niet zo uniform uit zien. Daarom gaan jullie een modeshow geven waarin je laat zien dat je dezelfde ScoutFit -blouse op 7 totaal verschillende manier kan dragen. Maak een filmpje van maximaal 1 minuut. Ter inspiratie: https://www.facebook.com/sciencememes/videos/244808009746477
 8. Maak een tekening of kleurplaat voor iemand in een verzorgingstehuis of in een revalidatiecentrum en stuur ons een foto of scan.
 9. Je kan dus een papieren vliegtuigje vouwen en dat gooien. Dat is medium leuk. Je kan het ook zo doen zoals dit jongetje het doet: https://www.facebook.com/NiceFlightAcademy/videos/238267490180624/ Dus dat gaan jullie doen. Lever een filmpje in van 30 seconden waarin we zien dat je het vliegtuigje gooit/start en vervolgens zeker 20 seconden in de lucht blijft.
 10. Maak een piramide van kliko's. 3 op de eerste verdieping, 2 als tweede laag en 1 kliko daar weer bovenop. Ja, dat zijn 6 kliko's. Misschien even de buren om hulp vragen? Maak een foto.
 11. Je haren wassen zonder douche kan een uitdaging zijn. Want je hoofd past meestal niet goed onder de kraan van de wastafel. Deze jongeman heeft daar iets creatiefs op bedacht: https://www.facebook.com/PeoplesDaily/videos/1485986444786501/ Doe dat na en film het wassen van de haren in werking. Het filmpje mag maximaal 30 seconden lang zijn.
 12. Fruitig jurkje: trek jezelf een fruitig jurkje aan. Hoe je dat doet? Zie hier een voorbeeld.
 13. Dagchallenge zondag 22 maart: Bottle flip! Iedereen heeft dat wel eens geprobeerd. Laat ons zien dat jij de bottle flip helemaal onder controle hebt en stuur een filmpje in. Een voorbeeld? https://www.youtube.com/watch?v=NiQg_DI9kMw
 14. Dagchallenge maandag 23 maart: Vandaag is onze eigen David S. jarig en morgen onze Annemijn! Ze worden allebei 10. Door het coronavirus kunnen ze alleen nu geen groot feest geven, dus dat gaan wij voor ze doen! Bouw bij jou thuis een feestje voor David en Annemijn. Daarin willen we in ieder geval slingers zien, een verjaardagsliedje en een felicitatie. Maar hoe gekker, hoe beter! Lever een filmpje in.
 15. Dagchallenge dinsdag 24 maart: Maak onze groepsdas na met etenswaren. Pak bijvoorbeeld aardbeien voor rood, plakjes banaan voor geel etcetera. Leg hier een stoffen groepsdas naast ter vergelijking en maak een foto van je creatie. Natuurlijk ben je zelf ook te zien.
 16. Dagchallenge woensdag 25 maart: Gooi met een klein steentje iets veel groters om. Dat kan gemakkelijk met domino zoals deze man hier laat zien: https://www.youtube.com/watch?v=y97rBdSYbkg Maak een dominobaan met tenminste 10 items. Zorg ervoor dat je uiteindelijk iets omgooit wat 10 keer zo groot is als dat waar je mee begint. Mocht je teveel materiaal verzameld hebben dan kan je ook van klein naar groot en weer terug naar klein. Je mag natuurlijk vanalles gebruiken. Luciferdoosjes, multomappen, boeken, matrassen etc. Film dit en lever het in.
 17. Dagchallenge donderdag 26 maart: Pieter heeft een geweldige manier bedacht om iedereen op afstand te houden. Kijk maar eens op deze pagina: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/118921/Pieter-houdt-iedereen-op-afstand-dankzij-zijn-stok. Jullie gaan ook zo’n stok maken, inclusief handje. We willen graag duidelijk zien dat hij 1,5 meter lang is (bijvoorbeeld met een meetlint). Lever een foto in.
 18. Dagchallenge vrijdag 27 maat: Verkleed je wc! Kijk hier voor inspiratie: https://www.facebook.com/guanhin.tay/posts/10157226230823137. Lever een foto in. 
 19. Maak een hedendaagse interpretatie van het Melkmeisje van Vermeer. Ofwel, maak de setting van het melkmeisje na: raam, tafel, meisje (of jongen), kan, brood etcetera, maar vervang 1 van die items door iets moderns. Lever de foto van het resultaat in. Het origineel: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-2344 en een voorbeeld: http://os01.iscoutgame.com/game-2015/task/vermeer.jpg
 20. Met een wetenschappelijk experiment willen we testen wat er sneller valt. Een normaal product VS de light versie (bijvoorbeeld cola VS cola light). Jullie mogen zelf de producten kiezen, maar het is natuurlijk wel extra leuk als het stuk gaat of een zooitje wordt. Laat de twee producten tegelijk vallen vanaf de 3e verdieping en film wat er als eerst beneden aankomt.
 21. Een echte Scouting verjaardagskalender, dat zou tof zijn. Maar dan moeten er wel mooie foto's zijn voor elke maand van het jaar. Maar een mooie foto, in Scoutingstijl, die zo op een verjaardagskalender kan. Als veel welpen 1 foto maken, is de kalender zo af.
 22. Hoe laat jij je uitdagen bij Scouting? Leren koken? Hoogtevrees overwinnen? Leiding geven? Laat in een filmpje van maximaal 10 seconden zien hoe Scouting jou uitdaagt.
 23. Veel mensen sturen vanuit een dampende, stampende en bruisende vakantielocatie een 'Groetjes uit...' kaartje naar het thuisfront, aangevuld met een geruststellende tekst als 'de architectuur hier is erg mooi'. Maar dat kan natuurlijk creatiever! Maak een 'Groetjes uit...' kaartje van jouw eigen woonplaats. 
 24. Ondanks dat de meest hippe hebbedingetjes richting het formaat van een bordspel gaan, raken de bordspellen zelf in de vergetelheid. Maak een foto met daarop minimaal 10 verschillende welbekende bordspellen.
 25. Maak een sneeuwpop van ijschraapsel uit de vriezer. Lever een foto in.
 26. Om te zorgen dat niemand tijdens de opkomst ziek wordt, moeten jullie allemaal je zo goed mogelijk aankleden. Maak je eigen beschermingspak (HazMat Suit) en trek het aan. Hoe meer mensen aangekleed, hoe beter! Stuur ons een foto.
 27. Iedereen heeft wel plastic in huis, gooi de zak met plastic om en maak het tofste plastic heldje die tegen Corona in gevecht gaat. Stuur ons een foto.
 28. Verzamel zoveel mogelijk rollen wc papier en maak er een troon/stoel van. Stuur ons een foto.
 29. Maak een vlecht in je eigen haar of natuurlijk in het het haar van je moeder/vader/zus/broer/barbie. Stuur een foto in.
 30. We mogen elkaar niet meer knuffelen, maar knuffels kunnen geen corona krijgen. Maak een foto van jezelf met zoveel mogelijk knuffels. Punten voor elke knuffel zichtbaar op de foto.
 31. Het is juist in deze tijd belangrijk om goed te blijven bewegen. Daarom gaan jullie een hindernisbaan in je huis maken en deze afleggen. Zie bijgaand filmpje voor een voorbeeld: https://www.facebook.com/kylie.garvey.3/posts/3930064932942. Lever een filmpje in.
 32. Maak een foto waarop je al je kleren binnenstebuiten aan heeft. Je krijgt pluspunten voor elk ander persoon die op de foto ook zijn/haar kleren binnenstebuiten aan heeft.
 33. Speciaal voor alle scouts die thuis toch bezig zijn met Scouting heeft Scouting Nederland posters gemaakt. Print een poster uit en hang deze voor het raam. Stuur ons een foto. De posters kan je hier vinden: https://www.scouting.nl/downloads/ondersteuning/communicatie/posters-ikscoutthuis
 34. Het is vandaag 1 april! Haal bij iemand een 1 april grap uit en film dit.
 35. Bel je opa of oma (of een ander familielid) en maak een praatje. Lever een filmpje in.
 36. Een van de meest bekende IKEA-aankopen is de Kallax kast. Jullie kennen vast iemand die hem heeft. Of iemand die een buurman heeft die hem heeft. Ga op de foto met een echte Kallax kast.